KORAGRİ ZINCO

undefined

 

ÇİNKO ESASLI GÜBRE ÇÖZELTİSİ (ÇİNKO SÜLFAT İÇERİKLİ)

 

BİLEŞİMİ W/W
Suda Çözünür Çinko(Zn) :%10

 

ÖZELLİKLER:
Bünyesinde yüksek oranda çinko sülfat içeren, topraktan ve yapraktan uygulanabilen bitkiler tarafından alımı kolay olan bir gübredir. Çinko toprakta cereyan eden enzim faaliyetlerinde görev alır. Çinko içeren enzimler nişasta ve azot metabolizması için önem taşırlar. Ayrıca çinkonun doğrudan RNA sentezi üzerine etkisi vardır. Çinko noksanlığında RNA sentezi ve böylece protein yapımı da durdurulmuş olur. Bitkilerin bolca çiko ile beslenmesi triptofanın sentezini arttırır. Triptofan, indolasetik asidin bir ön basamağı olarak görülür. Bu da önemli bir büyüme hormonu olan AUXIN'i uyandırır.

 

Çinko Noksanlığı:
Çinko noksanlığından zarar gören bitkilerde,yaprak damarları arasında sararma görülür.Damarlar arası soluk yeşil,sarı ve hatta beyaz renkli olabilir.Mısır bitkisinde yaprak orta damarlarının her iki yanında sararmış şeritleroluşur.Meyve ağaçlarında yaprak gelişmesi geriler, genç sürgünlerin ucunda küçük ve sert yapraklardan oluşan demet veya rozetler meydana gelir. Genç dallar kurur ve yapraklar dökülür. Daha az tomurcuk oluşur. Fasülyede bitki genç iken taze yapraklarında kloroz görülür. Genel anlamda ürün azalır. Asmada, damarların oluşmasına neden olur. Sürgünler incedir, birçok yan sürgünler geliştirilir, meyveler küçük taneli kalırlar.

Çinko noksanlığı daha çok üst toprak tabakası taşınmış veya organik maddece fakir topraklarda görülür. Noksanlık görülen alanlarda toprağa ve yaprağa çinko sülfat ilave edilerek noksanlık giderilir.

 

 

BİTKİ UYGULAMA DÖNEMİ UYGULAMA ŞEKLİ UYGULAMA DOZU
Bağ Salkım uzatmada 100 lt su ile yapraktan uygulanır 150cc
Çiçek tutturmak için 150cc
Çiçekten 15 gün sonra 150cc
Ben düşmeden 150cc
Turunçgiller Çiçek döneminde 100 lt su ile yapraktan uygulanır 100 - 150cc
Meyveler fındık büyüklüğünde iken
Çiçek döneminde Damlamada 1000cc/da
Meyveler fındık büyüklüğünde iken 1000cc/da
Şeftali, Erik, Elma, Kayısı, Vişne, Ayva, Kiraz Çiçek döneminde 100 lt su ile yapraktan uygulanır 100cc 1. uyg.
Meyve Dönemi 150cc 2. uyg.
Çiçek döneminde Damlamada 1000cc/da
Meyve Dönemi 1000cc/da
Ayçiçeği, Şeker Pancarı, Turp, Havuç, Kereviz 3 - 5 Yapraklı iken Su ile yapraklara uygulanır 100cc/da
İlk uygulamadan 15 - 20 gün sonra 150cc/da
Pamuk 3 - 5 Yapraklı iken Su ile yapraklara uygulanır 150cc/da
Tarakta 150cc/da
Çiçekte 150cc/da
Patates, Soya, Nohut, Mercimek, Yer Fıstığı, Bakla, Bezelye Çiçek öncesi Su ile yapraklara uygulanır 200cc/da
Çiçekten 20 gün sonra 200cc/da
Domates, Patlıcan, Biber, Pırasa, Kavun, Karpuz, Hıyar, Fasülye, Enginar, Karnabahar Fideler şaşırtıldığında Damlamadan dönüme 500cc/da
İlk çiçekte 1000cc/da
İlk meyveden sonra 2000cc/da
Fide döneminde 100 lt suya 150cc
Bitkiler 3 - 5 yaprak olunca 200cc
İlk meyveden sonra 20 gün ara ile 200cc
Mısır, Arpa, Buğday Tepe püskülü çıkarken Su ile yapraklara uygulanır 100cc
3 - 5 yapraklı iken 100cc
Kardeşlenmede ot ilacı ile 150cc
Çilek 5 - 6 Yapraklı dönemde Damlamadan dönüme 500cc/da
Çiçeklenmeden önce 1000cc/da
20 Gün ara ile 1000cc/da
5 - 6 Yapraklı dönemde 100 lt suya 150cc
Çiçeklenmeden önce 200cc
20 Gün ara ile 200cc